Selamat Datang

Isnin, 16 Mei 2011

CUTI

Hari ini cuti sempena wesak. Macam biasa bila cuti anak-anakku mulalah bangun lambat dan terpaksalah dikejutkan untuk bersolat subuh. Kalau hari persekolahan, mereka boleh bangun awal sendiri dan tak perlu dikejutkan. Aku pun pelik kadang-kadang bila fikirkan hal ini. Memanglah kalau nak buat ibadat ni terutamanya solat memang rasa berat.

Sebab tu dikatakan solat adalah perkara yang ringan tetapi berat untuk melakukannya. Terutamanya pada waktu Suboh. Bangun suboh tu nak buka mata bukan main susah lagi. Kalau kejutkan mereka tu, terpaksa ulang dua tiga kali. Kalau dibiarkan memang tak solatlah mereka. Tidur tu memang sedap. Sebabnya ialah kita dah dikuasai oleh hasutan iblis yang memang kerjanya untuk membawa manusia yang beriman untuk mengingkari perintah Allah.

Bila kita dah tidak taat dengan perintah Allah maka kita dah jadi kawan iblis. Memang Allah telah melaknat iblis dan Iblis telah berjanji kepada Allah untuk mengajak manusia bersama-samanya berada dalam neraka. Jadi kita kena berusaha bersungguh-sungguh untuk menghindari dari hasutan Iblis. Untuk itu perlulah kita tahu sifat-sifat Iblis lanatullah itu seperti berikut.

Seorang sahabat Nabi s.a.w bernama Anas b. Malik telah meriwayatkan satu hadis Nabi s.a.w yang menceritakan mengenai pertanyaan-pertanyaan iblis kepada Allah s.w.t tentang banyak perkara.

1. Iblis bertanya kepada Allah s.w.t: " Ya Tuhanku! Engkau telah memberikan kepada anak Adam itu tempat tinggal, iaitu rumah untuk berzikir kepadaMu.Tunjukkanlah kepadaku tempat kediamanku." Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "Wahai iblis! tempat kediamanmu ialah bilik air (tandas). "

2. Iblis berkata:"Ya Tuhanku! Engkau telah memberikan kepada anak adam itu tempat mereka berkumpul (masjid,surau) , dimanakah tempat bagiku berkumpul?." Firman Allah s.w.t yg bermaksud: "Wahai iblis! tempatmu berkumpul ialah di pasar-pasar, tampat-tempat hiburan ( pusat membeli belah, kelab malam, pesta-pesta, majlis maksiat) dan sebagainya."

3. Iblis berkata lagi:"Ya Tuhanku! Engkau telah memberikan mereka anak Adam itu kitab untuk mereka membacanya. Tunjukkanlah padaku apakah bahan bacaanku?" Firman Allah s.w.t yang bermaksud:" Wahai Iblis, bahan bacaanmu ialah syair (sajak/lagu/ puisi yang melalaikan manusia dari mengingati Tuhan).

4. Iblis berkata:"Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan mereka cerita-cerita (kata-kata benar), apakah cerita-cerita bagiku?". Firman Allah s.w.t yang bermaksud: " cerita-cerita bagimu adalah kata-kata dusta ( bohong atau yang berkaitan dengannya)"

5. Iblis bertanya lagi: "Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan azan kepada anak Adam untuk mengajak atau mengumpulkan orang datang bersembahyang berjemaah, apakah azanku untuk mengumpul orang?". Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "wahai iblis, azan untuk mu ialah seruling."

6. Tanya iblis lagi:"Ya Tuhanku! Engkau telah mengutus para utusanmu (para nabi dan rasul) kepada anak Adam, siapakah yang menjadi utusan bagiku?". Firman Allah s.w.t yang bermaksud:" Wahai iblis para utusanmu ialah terdiri dari dukun (peramal nasib), ataupun yang lebih kurang sama dengannya."

7. Kata iblis:"Ya Tuhanku! Engkau telah berikan kitab bertulis (ayat-ayat Al Quran)kepada anak Adam. Apakah tulisanbagiku? ." Firman Allah s.w.t yang bermaksud:"wahai iblis, tulisanmu adalah tulisan gincu yang palsu dibadan, (seperti gincu, tatu, tahilalat yang diada-adakan dan yang lebih kurang sama dengannya)

8. kata iblis:"Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikankepada anak Adam itu perangkap-perangkap . Apakah perangkap bagiku?." Allah s.w.t berfirman yang bermaksud:"wahai iblis, perangkap untukmu ialah wanita-wanita. "

9. Kata iblis:"Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan makanan kepada anak-anak Adam (yang disebutkan namaMu), apakah makanan untukku?."Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "wahai iblis, makanan untukmu ialah sesuatu yang tidak disebut nama Allah."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...